На сайта GlasNews и в рубриката Глас с Тина Ивайлова“ по бТВ ви разказахме как

...
На сайта GlasNews и в рубриката Глас с Тина Ивайлова“ по бТВ ви разказахме как
Коментари Харесай

Разследване 2-ра част: Още потърпевши от хирурга, правил гинекологични прегледи


На сайта GlasNews и в рубриката „ Глас с Тина Ивайлова “ по бТВ ви разказахме по какъв начин специализант хирург от държавната ямболска болница желае да прави гинекологични прегледи. Стана ясно, че докторът е арестуван преди години за голямо разпространяване на детско порно. Как реагираха институциите? И има ли още пострадали споделя Тина Ивайлова:



Прокуратурата се самосезира, а  Министерството на здравеопазването, Изпълнителаната организация по „ Медицински контрол “ и Българския лекарски съюз започнаха инспекция след наше следствие.  Проверката пристигна след нашето следствие за  24-годишна жена от Ямбол, която описа, че специализантът хирург доктор Артур Полшиков е желал да й направи гинекологичен обзор. Нека си напомним:

След като напуснахме болницата тогава, ни бяха снети пояснения от криминалистите в Ямбол. Разпитана бе и младата жена, която се свърза с екипа ни.

„ Чувствам се по-добре. Чувствам се по-спокойно, че има правораздаване. Благодарна съм също и на вас, че съдействате и, че помагате.  Надявам се повече хора да дадат показания, няма от какво да ги е позор, няма от какво да ги е страх… “, показа тя.

След следствието ни, с екипа ни се свързаха още пострадали, само че само  една жена се осмели да опише историята си и  подаде тъжба в полицията в Ямбол. Сезира и Изпълнителната Агенция по „ Медицински контрол “. Случаят й  обаче не обгръща единствено дейностите на доктор Артур Полшиков, който при при нея извършва гинекологичен обзор. Тя е млада майка, живее в София. В началото на март отива за няколко дни на посетители на родителите си в Елхово и попада в  Спешното поделение на ямболската болница „ Св. Панталеймон “.

„ Там ме одобриха, изпитвах доста мощни болки долу дясно в корема. Болката се измести към кръста…Сложиха ми някакво успокоително, което ми подейства за малко. И ми споделиха, че ще ме изпратят при акушер-гинеколог, с цел да ми направи обзор. Отидох в отделението по  акушерство и гинекология. Влязох в една стая. Имаше една еднократна пелена, която допускам, че не беше сменяна скоро време. Както и да е, лекарят ми направи прегледа. Видя ме първо на видеозон, по-късно ми извърши вагинален обзор, като не ми даде съвсем никакви пояснения от самия обзор. Даде ми един лист и сподели, че е подготвен прегледа. Тогава болките се ускориха извънредно доста. Успокоителното не ми действаше по никакъв начин… “, описа младата жена.

 Прегледът е сбъднат доста бързо от гинеколога, който не е сложил диагноза. След това пациентката е била хоспитализиран в хирургично поделение за обзор при хирург.

„ При което се върнах в незабавното поделение, съвсем пълзейки. Отново ме сложиха на болничното легло като споделиха, че ще би трябвало да ме прегледа и хирург. След няколко минути се появи хирург, който говореше негоден български, имаше може би съветски акцент. Като направи няколко теста на корема, той сподели, че може да ме оперират и е трябвало да ме одобряват в отделението по хирургия. Там ме настаниха в болнична стая, бях сама в нея. Същият лекар Полшиков, който ме прегледа и в незабавното поделение, той беше в хирургията. Той сподели, че би трябвало да ми създадат скенер, само че това ще се случи най-рано на идващия ден на 3 -ти март. След това излезе от стаята. Помолих сестрата още веднъж да ми сложи някакво  успокоително, защото болките бяха в действителност нетърпими, като сестрата се държеше извънредно човешки, плачеше дружно с мен.



По едно време хирурга още веднъж се върна в стаята и ми сподели, че би трябвало да ми направи гинекологичен обзор. Аз го попитах дали е належащо, защото няколко часа по-рано ме е прегледал гинеколог и въпреки всичко той не е гинеколог, а хирург. При което той ми сподели, че е нужда да направи диагностика. Изкара си от джоба една текстилна ръкавица, по-късно постави гел на пръста и проникна няколко пъти във влагалището като това го направи на самото болнично легло. Не е било в някакъв профилиран кабинет, нито ме е прегледал на видеозон. Излезе си просто от стаята и повече не се върна. Това се случва в стаята, в която съм настанена. Няколко часа откакто ме е прегледал акушер-гинеколог. Било нужда, с цел да направи по-точна диагностика, само че по този начин и не ми сподели съгласно него какво ми има. “, добави пострадалата.



„ Тук нашите терзания са за какво хирурга, когато отива да реализира обзор на пациента, да снеме анамнеза по данни на пациента, още веднъж реализира? Без да и даде никакви данни и сведения за осъществения от него повторен гинекологичен преглед. “, изясни юристът по здравно право -Мария Янева.



Според престъпният психолог Тодор Тодоров, с държанието си доктор Артур Полшиков, дава отговор на профила на педофила.

„ Той бидейки доктор, нали се сещате, като постави бялата престилка и се намира в болнично заведение, той може да прави каквото изиска. След като доктор ти споделя би трябвало да ти ревизира гениталиите, макар че  ти отиваш със напълно друга заявка…Този човек има проблем и той не би трябвало да има достъп до деца, или в тази ситуация даже до по-възрастни девойки и дами, които са с визия на дете. Той това го храни него, по този начин да се каже.



-Такъв ли е профила на педофила?

-Специално в този случай с господин Полшиков, да, подобен е.Той търси разновидности, достъп до моменти, обстановки и хора, с които да може да удовлетвори своите полови мечти. Той не си решил казуса, макар че по този начин твърди. Той го твърди, апропо пъклен неубедително и целия му външен тип в тоя миг приказва, че той продължава да има подобен проблем “,обясни Тодор Тодоров.

По думите на бившия ръководител на отдел " Киберпрестъпления " в ГДБОП- Явор Колев в 95% от случаите половите насилници са мъже.

„ На възраст сред 20 и 55 години. Основно със междинен до висок стандарт на живот, положително обучение. Това са учители, възпитатели, треньори, в тази ситуация лекар… “, посочи Явор Колев.



 Д-р Артур Полшиков не счита, че нарушава наредбите  и има право да прави гинекологични прегледи.

„ Искам да ви кажа, че индивидът, който взема решението за интервенция, би трябвало да реши дали има потребност от интервенция. И за това гинекологът може да сгреши. Значи този, който предлага интервенция, който взема решение за това дали има потребност от това нещо. Той би трябвало да има лично мнение, тъй като хирургичен проблем се лекува с интервенция, а гинекологичен с антибиотик. “, изясни пред екипа ни доктор Полшиков.

Според проф. д-р Заприн Въжев, който е  кардиохирург и учител в Медицинския университет  в Пловдив, няма такава процедура в нито една Наредба.

„ От 2015-та  година е последната Наредба, която е обновена 2019-та година, 2021-ва и 2023-та години. Там всичко публично е регламентирано. Никъде в програмата за специализация по хирургия, няма модул акушерство и гинекология. Ако той има подозрение, че болката при пациента е в долната част на корема и при палпация откри, т.е. при пипане с ръка откри такава болежка, във всички такива случаи без изключение, той би трябвало да насочи пациентката към акушер-гинеколог. Това е методът. Не съществуват други способи. Той няма право да взима независимо каквито и да било решения. В Наредбата за специализация публично всичко е регламентирано какви са модулите. И никъде в тази стратегия няма модул по акушерство и гинекология, на никое място. Първо би трябвало да се съветва с ръководителя на специализацията или с доктор, който е със компетентност. Тогава се взимат решения. За мен този човек не би трябвало да има контакт с пациенти, не би трябвало той да практикува като хирург, изобщо като доктор. За мен е неприемливо, това е подигравка с хората. “, изясни проф. доктор Заприн Въжев.



„ Лекарят да даде пояснение какво постанова този обзор при този пациент, откакто той към този момент е бил прегледан от акушер-гинеколог. Той е изпратен при хирург, с цел да се вземе и с цел да се сложи вероятно друга диагноза на този пациент. Ние не го изпращаме още веднъж там, с цел да се вършат гинекологични прегледи в болничното легло. Осъществено е единствено навлизане във влагалището на пациента, без да са взети никакви данни. Няма безусловно никаква сложена диагноза. Това, което мощно сме обезпокоени е обстоятелството, че медицинската услуга, която пациента би трябвало да получи в тези 24 часа, които дръзвам да настоявам, че при него са били даже животозастрашаващи. Оставят пациента към 24 часа да пролежи в отделението, като на този стадий пациента не е диагностициран. Болкоуспокояващите в един миг стартират към този момент да не работят.   “, добави юрист Мария Янева.

Че пациентката  е била  с заплаха за живота, се удостоверява от специалисти  няколко часа по-късно.

„ Аз осъзнавах, даже го питах дали е належащо, защото той е хирург, а не гинеколог. На сутринта към този момент болките в действителност бяха неописуеми и непрестанни. Тогава към този момент моите близки бяха пристигнали в болничното заведение. Чакахме да излязат резултати. Д-р Полшиков дружно с другия доктор пристигнаха в стаята и ми споделиха, че са забелязали, че имам някаква течност и обясниха, че това не е притеснително, не е нещо, което да му извърнат огромно внимание. Обясниха ми също, че би трябвало да изчакам един-два дни…Те болките бяха в действителност ужасни.  И просто взехме решение, че би трябвало да отидем в друга болница и да потърсим другаде помощ, защото към този момент близо 15-20 часа нямаше никакви дейности от тяхна страна. Д-р Полшиков сподели, че съгласно него не е належащо да тръгваме, че не е нищо притеснително, че болката щяла да отмине. Санитарката се изрече с точните думи за лекаря: „ Този обиколи няколко лечебни заведения и най-сетне на нас ни го лепнаха тук. Такива лекари не желая да упражняват тази специалност. Надявам се, че способените органи ще си свършат работата по най-справедливия метод, защото могат другите жертви да бъдат дребни деца даже. “, добави още пострадалата.

Отиват в болничното заведение в Стара Загора, където лекарите правят животоспасяваща интервенция.



„ Лекарят, който ме оперира ми сподели, че в корема съм имала кръвоизлив, това е въпросната течност, която са видели на скенера в Ямбол. Причината за кръвоизлива е усукването на десния ми яйчник, който се бил усукал два пъти към оста си и заради прекомерното дълго време, през което съм чакала и не били подхванати дейности, той се е уголемил неколкократно и самата маточна тръба е сраснала за него, при което се е наложило да отстранят десния ми яйчник дружно с тръбата.След като ме изписаха от болничното заведение в Стара Загора, и  си взех епикризата от град Ямбол. “, изясни младата жена.



В епикризата от болничното заведение в Ямбол, издадена час преди да бъде осъществена интервенцията в Стара Загора е посочено, че пациентът е изписан с усъвършенстване и има рекомендация да съблюдава диета, тъй като има чревна непроходимост. А в окончателната диагноза е посочено, че е допустимо да се касае за чревни бримки.



„ Подали сме тъжба до „ Медицинския контрол “, като сме желали да ревизират дали са спазени медицинските стандарти, надлежно по хирургия, акушерство и гинекология, незабавна помощ осъществени ли са, какви дейности трябваше да подхващат лекарите в изискванията на неотложност за този пациент? И ако са подхванати верни ли са? “, изясни юрист Мария Янева.



Изпълнителната организация по „ Медицински контрол “ стартира инспекция в болничното заведение в Ямбол незабавно откакто излъчихме  първа част на нашето следствие.

„ Още същия ден откакто видяхме вашия репортаж в първия работен ден, реагирахме. Екипът, който изпратих на инспекция в Ямбол, е съсредоточил инспекцията си върху самия доктор Реагирахме и изпратихме екип, който отиде на място, извърши инспекция и към този момент са се завърнали, и сега работят по събраната информация, и напълно скоро се чака да завършат с констативен протокол. И изобщо се ревизира проблема обвързван с доктора.

-Има подадена тъжба и по още един случай? Там към този момент има сбъднат обзор, гинекологичен от доктора?

-Тя е приобщена към първата, тъй като екипа, който изпратих на инспекция в Ямбол, е съсредоточил инспекцията си върху самия доктор. След като свършат своите разбори, ще рапортуват на зам. директора, който естествено ще разиска с мен, с цел да може да ви уведомим за констатациите. Целта е да вършим предварителна защита, освен да реагираме на такива случаи, които чуваме по медиите. Хубаво е работата ни да работи превантивно и да не се позволяват такива неща. “, изясни Иванка Динева-изпълнителен шеф на ИАМН “Медицински контрол “.



След първа част на нашето следствие доктор Артур Полшиков е отхвърлен временно от работа, докато текат инспекциите на институциите. Това се споделя в публично становище  на управлението на болница " Св. Панталеймон ". Посочено е още че, изтъквам: „ След публикуването на материала със заповед на Изпълнителния Дректор на МБАЛ " Свети Пантелеймон " -Ямбол " АД е разпоредена вътрешна инспекция и свикана комисията за Медицинска нравственос и Деонтология кьм ЛЗ. Считано от 15.04.2024г. Д-р Артур Полшиков е краткотрайно отхвърлен от работа до привършване на инспекция. Държа да подчертая, че от назначението му до през днешния ден против доктор Артур Полшиков в Лечебното заведение няма постъпили публични тъжби. Въпреки това, управлението на МБАЛ " Свети Пантелеймон –„ Ямбол “ АД намира за належащо казусът да бъде обяснен и изрично се афишира против каквито и да е нарушавания на медицинските стандарти. За останалите изказвания в репортажа има способени институции. “, се споделя в правото на отговор на  ръководството на ямболската болница, изпратено до екипа ни.

Продължаваме да следим всички случаи, за които ви разказахме в ямболската болница!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР